Shelly H&T wifis hőmérő

Azt kell mondjam, mióta a Shelly Door Window -al találkoztam, alacsonyabbra tettem a lécet a wifis elemes eszközökkel kapcsolatban, bár nem tudom van-e lejjebb. A Shelly Motion ilyen szempontból pozitív csalódás volt, az nagyon jól bírja, bár hozzá kell tenni, hogy nem elemről, hanem egy akkora akkumulátorról megy, amit ha hozzávágnak valakihez, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenved...

No de, bkil jóvoltából ezúttal kipróbálhattam a Shelly Humidity & Temperature wifis-elemes szenzort, alias H&T. 

sh1.jpg

Dizájnja üdítően kerek, szerencsére alul-felül lapos, így nem gurul el a célhelyről. A legtöbb helyet a benne levő elem foglalja el.

shelly-ht-wifi-sensor-humiditytemperature.jpgAz elemmel kapcsolatban... 1db 3V-os CR123A kell hozzá, van akinek állítólag 7 hónapig is elmegy róla a HT, de többen panaszkodtak, hogy  egy hónap alatt kinullázza az elemeket. Nos azt kell mondjam, nem véletlen az, hogy többek szerint kizárólag a külön vásárolható HT USB adapterrel használható normálisan az eszköz.

Alapértelmezetten 2 óránként küld adatot a hőmérő... ezen térdemet csapkodva nevettem. El nem tudom képzelni milyen célra lehet ez elegendő. A gyári adatlap szerint 18 hónapot bír ki az elem - a javasolt 6 óránkénti méréssel vagy 1 fok Celsius eltérésenként. No comment.

Fontos: az eszköz hibernálja magát, amint lehet, így ha konfigurálás közben egyszer csak eltűnik, nyomjuk meg az elem mellett levő fekete gombot, és megéled.

Konfigurálni a szokásos módon tudjuk, ha még nem volt wifire kötve rögtön feldob egy jelszó nélküli AP-t. Ha nem így lenne, az egyetlen gombját nyomva tartva 10 másodpercig visszaáll gyári alapértelmezésekre. Erre a bizonyos AP-ra csatlakozva és a szokásos http://192.168.33.1 címre látogatva egy böngészővel tudjuk rávenni az Internet & Security menü alatt, hogy csatlakozzon a mi WiFi routerünkre.

Leírása szerint egyébként 1 óra - 24 órás periódusban állítható a jelentési időtartam. (persze az egy óra is nevetséges) Ellenben akárhogy nézem, mióta feltettem a legfrissebb firmware-t a HT-re, azóta eltűnt ez a menüpont:

htsensor.jpg

Annyi maradt, hogy a változás mértékét lehet beállítani, amit észlelve jelent (threshold), 0.5-5 fok Celsius között. Ezzel a HT egy hangyányit jobb, mint a Tuyás Zigbee hőmérő 0.7C-je, amiről már leszedtem a keresztvizet, viszont cserébe a kanyarban sincs a Sonoff új játékosa, a 0.2C változásra jelentő SNZB-02D mögött.

Itt látható viszont a (rész)megoldás a "use external power supply" bepipálásával 10 percenként jelenti a hőmérsékletet... ami még mindig kétszer több, mint ami szerintem kívánatos például egy fűtésvezérléshez, de legyen, ez már talán valamire használható. Csak ne felejtsük megvenni hozzá az USB tápot, mert az elemet ez hirtelen lemeríti.

Mivel nem érhető el állandóan az eszköz, nem tudjuk tetszés szerinti időben elkérni tőle a hőmérséklet adatot, hanem vagy az "Actions" menüpont alatt megadható HTTP címre küldi el GET módon, fix neveken (tehát nem lehet módosítani a hum és temp paramétert), valahogy ilyen formán:

"<MEGADOTT_HTTPCIM>?hum=23&temp=15&id=shellyht-00EB85"

Vagy bekapcsoljuk az Internet & Security alatt az Advanced developer settings a CoIoT vagy MQTT ingtegrációt...

Mivel Domoticz felhasználó vagyok immár ötödik éve, erről is ejtenék pár szót.

Természetesen a Domoticz-hoz készített Shelly MQTT plugin támogatja ezt az eszköztípust is.

A Shelly_MQTT telepítése a >> Shelly1 cikknél << már kivesézésre került. Ez a régi, hagyományos módszer.

Viszont, ahogy már arról korábban írtam, a Domoticz-ban megjelent az MQTT Autodiscovery nevű hardver is, amire rá lehet tanítani az MQTT képes eszközök nagy részét, ha másképp nem, hát kézileg.
Ám készítettem egy szkriptet, ami a Shelly-ket rá tudja tanítani, ezt a hangzatos ShellyTeacher 4 Domoticz névre kereszteltem.

Használata nem túl bonyolult, python alapú program, mint a Shelly_MQTT is, hozzájutni Ubuntu/Debian alapú rendszereken három egyszerű paranccsal lehet:

sudo apt install python3-pip git
pip3 install paho-mqtt
git clone https://github.com/enesbcs/shellyteacher4domo.git

Az első parancs telepíti a pip nevű python csomagkezelőt és a git -et, aztán a pip3-al telepítjük a paho-mqtt csomagot, ami egy egyszerű MQTT kezelő könyvtár és végül a "git clone" segítségével letöltjük a voltaképpeni alkalmazást.

Beállítása egyszerű, megnyitjuk a mappában található settings.py állományt, beállítjuk benne az MQTT szerverünk IP címét, portját, és a "discovery prefix"-et, megfelelően annak, ahogy azt az MQTT Autodiscovery hardverben is megtettük előzőleg a Domoticz-on belül.
Beállítjuk a Shelly H&T-ban is, hogy ugyanerre az MQTT szerverre csatlakozzon.
Majd elindítjuk a teacher-t:

python3 shellyteacher4domo.py

Ha mindent jól csináltunk, ezt kell látnunk:

Connecting to MQTT server...
Connecting to MQTT server...
Connecting to MQTT server...
Starting eval loop, waiting Shelly devices to appear on MQTT announce... press CTRL-C to cancel

Most várja a program, hogy megjelenjenek a Shelly eszközök az MQTT csatornán. Ezért megnyomjuk egyszer vagy kétszer a H&T-ben levő gombot, és ha minden beállítás jó volt, akkor ilyenformán beköszön az eszköz:

>>>GEN1 device  192.168.1.61 SHHT-1 shellyht-7942E1 found

A Teacher ekkor beküldi a Domoticz MQTT Autodiscovery hardvernek a megfelelő konfigurációs paramétereket, és kész, innentől "össze vannak tanítva" egymással a Domoticz és a Shelly H&T, a Teacher program leállítható a CTRL-C kombináció megnyomásával, a továbbiakban nem lesz rá szükség (kivéve ha másik eszközt is akarunk csatlakoztatni), a Shelly immár közvetlenül a Domoticz-ra csatlakozik.
Persze amíg nem érkezik meg az első jelentés MQTT-n keresztül, addig nem jelenik meg eszközként, csak regisztrálja a Domoticz a helyét, erre elemes módban elég sokat várhatunk... de külső táppal tíz perc múlva már látható is lesz az új eszköz. :)

Ítélet?

Biztos van, aki szerint ez egy nagyon jó eszköz, értékelem én is az Alterco igyekezetét... de én erre nem tudom azt mondani, hogy jó.
Bár minden jó valamire, ha másra nem, elrettentő példának. Mint például a Shelly H&T.

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr6117801663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Támogatók:
okosotthon.jpg
allterco.jpg

Utolsó kommentek

  • szenorb: Hello. Bekötöttem 12V-ra , a bemetére egy mozgás érzékelőt kötöttem. Szépen kapcsol a relé a késle... (2023.06.14. 06:48) Shelly okosrelé (Shelly1)
  • Melanoheliophobia: Üdv! Kb. 2 éve vásároltam két ugyanilyen okos izzót. Sajnos az egyik még garancia idő alatt eltávo... (2023.05.03. 16:50) Shelly Vintage okosizzó
  • eNeS: Lehetséges, bár az ESP8266-ot lassan ideje elfelejteni, ha nem helyi hálózatra akarsz vele forgalm... (2023.04.02. 08:43) Tasmota szkriptek
  • eNeS: @tomih: Thonnyban rebootot nyomva nekem se megy az NTP. De mikor lekapcsoltam a Thonnyt és rebooto... (2023.04.02. 08:40) Raspberry Pico és a LAN (W5100S-EVB-Pico)
  • krump_lee: Kedves eNeS! ESP8266 tasmota-val szenvedek, hiemq kapcsolat sehogy nem jön össze, sehol nem talál... (2023.04.02. 08:31) Tasmota szkriptek
  • Utolsó 20

Címkék

433mhz (12) alkatrész (22) alternatív kapcsoló (2) amg8833 (1) analóg (2) android (1) arduinoeasy (5) audio (1) automatizálás (3) bemenet (3) bk7231n (1) ble (1) blitzwolf (4) bluetooth (9) bridge (2) camhi (2) csináld magad (22) dimmer (1) diy (28) do-it-yourself (27) domoticz (11) ds18b20 (1) ebay (3) érintő (2) érintőkapcsoló (7) érzékelő (11) esp-01 (2) esp32 (11) esp8266 (21) espeasy (2) espurna (1) esp projekt (18) Eview7 (1) ewelink (1) feldolgozó (1) felhő (1) fényérzékelő (1) firmware (7) flame detector (1) fogyasztásmérő (5) ftdi (1) füstérzékelő (1) gázérzékelő (1) gpio (1) hang (4) hangjelző (1) hőmérséklet (22) https (1) ikea (1) impulzus relé (1) izzó (2) javascript (1) jelenlétérzékelő (3) kamera (18) keresztkapcsoló (1) kézmozdulat (1) kijelző (3) kimenet (21) konnektor (8) lan (9) lángérzékelő (2) led (3) linux (4) logic level converter (1) lua (1) lux (1) maple mini (2) mcu (3) micropython (1) mikrovezérlő (2) milkv (1) mobil (1) mosfet (1) mozgás (5) mpyeasy (4) mq-2 (2) mqtt (3) működtető rendszer (5) multiroom (1) nedvesség (1) neo (1) neopixel (1) Node-RED (1) nvr (4) nyitás (7) okosház (4) okosizzó (3) okosotthon (8) oled (1) onvif (8) openbeken (1) opencv (1) openwrt (4) orange pi (4) páratartalom (6) php (1) pico (1) pi pico (2) poe (1) programozás (9) projekt (25) proximity olvasó (1) python (2) raspberry (14) raspberry projekt (6) raspbian (1) reed (1) relé (27) rf (2) rgb (6) rock pi (1) rögzítő (2) rp2 (1) rpieasy (1) rtc (1) shelly (24) smartwise (1) solid state relay (1) sonoff (20) SonOTA (1) soros (1) ssl (1) ssr (1) stm32 (4) szenzor (11) szilárdtest relé (1) szintillesztő (2) sziréna (1) szkript (3) szünetmentesítés (4) t1 (1) tasmota (8) távirányító (3) Telegram (1) termékteszt (85) termosztát (2) touch (2) ups (5) usb (7) usb hub (1) valós idejű óra (1) vezérlések (20) vezérlő (5) világítás (5) villanykapcsoló (12) webkamera (1) wiegand (1) wifi (32) ws2812 (1) xiaomi (5) xm (4) xmeye (4) yoosee (1) zigbee (16) zwave (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása