Shelly Motion - A WiFi mozgásérzékelő

Aki már próbálta korábban bármilyen elemes/akkus WiFi-s mozgásérzékelővel okosítani otthonát, szomorúan tapasztalhatta, hogy az esetek nagy részében hetek alatt megette az elemet az eszköz. Ennek nagyon egyszerű a magyarázata egyébként: az általánosságban használt ESP8266 chip nem elembarát fogyasztásáról híres.

Ám az Allterco (akiknek ez úton is köszönöm a tesztre küldött eszközt!) ismét nagyot villantott, a most megjelent Shelly Motion megoldja a problémát, egy új játékos, a Silicon Labs által gyártott chip segítségével. Ez a WGM160P (ami immár nem ESP alapú), melynek 270 - 290 mikroAmper fogyasztása van folyamatos WiFi kapcsolat mellett! (DTIM3 üzemmódban)
Aktív használat mellett 12 hónapos (vagy minimális mozgás esetén akár 3 év) működési időt ígérnek egy töltéssel, ami nagyon jónak számít, nemhogy a WiFi-s, de még a Zigbee eszközök között is. 

s_motion.jpg

Mivel a hálózati kapcsolata állandó, a vezérlőnek nem kell alvó módba lépnie, nem kell újra IP címet kérnie, újra csatlakozni a WiFi hálózathoz, ahogy a korábbi hasonló eszközök tették, így a reakcióideje a másodpercnél is kevesebb, jellemzően 0.2-0.3 másodperc közötti!

Íme egy gyors sebesség-teszt: 

A fenti teszten is látható, illetve szemmel alig követhető a gyorsasága. Kikockáztam a felvételen, a DDD módszerrel 7 képkocka alatt, MQTT módon pedig 9 képkocka alatt tudta felkapcsolni a fényt.

A mozgásérzékelő hatótávolsága hivatalosan 8 méter, bár szűkebb szögben akár 10 méterre is ellát. Az érzékenység a menüjében finomítható. Alapértelmezett értéke 50, ami nagyjából csak a 15kg feletti élőlényekre jelez, gyakorlatilag ez a "kisállatvédelmi" beállítási lehetősége, amivel a hamis pozitív jelzéseket tudjuk csökkenteni. (Ha netán ez mégis kevés lenne, a "Pulse Count" számon tudunk még emelni)

motion_sensitivity.jpg

A mozgásérzékelőnek van egy "Blind Time" beállítása is (1-5 perc), ez az időintervallum az, amíg nem jelzi az újabb mozgásokat az előzőtől kezdve. (energiatakarékossági megfontolásból és nem mellesleg a WiFi sáv túlzott igénybevételétől is véd ez a beállítás)

Beépített gyorsulásmérő van benne, ez a leszerelés elleni szabotázsvédelem (tamper) céljára szolgál, valamint fényérzékelővel is felszerelték, hogy a napszaknak megfelelő akciókat tudjunk végrehajtani. A lux-ban mért értékeknek megfelelő sötétség-szürkület-világos szinteket is tudjuk kézzel finomítani a Sensor Control menüpontban. A lux értéket lejelenti az eszköz MQTT-n keresztül is amikor mozgás van, vagy a 60 percenkénti állapotjelentésekkor. (ami azért nem túl gyakori, ha csak fényérzékelőt szeretnénk)

motion_sensors.jpg

Mielőtt elfelejteném, adós vagyok a magyarázattal, hogy mi is az a "DDD". Ez a Shelly "Direct Device to Device" közvetlen eszközök közötti vezérlést lehetővé tevő megoldása, ami egyébként teljesen mezei URL alapú HTTP hívásokat jelent: az API-ban meghatározott URL-eket meg tudja hívni egy Shelly egység meghatározott feltételek teljesülése esetén, ezek az "Action"-ök.

motion_ddd.jpg

Példának okáért a mozgásérzékelőben beállítható, hogyha a fényérzékelő szerint sötét van és mozgást érzékel, akkor kapcsoljon fel egy hálózaton vezérelhető eszközt. A módszernek előfeltétele, hogy a vezérelt eszköznek fix IP címe legyen. (bár ha routerünkön a lokális névfeloldás jól működik, az eszköz neve is használható, de ez már haladó IT ismeret) A fenti képen látható példában bármilyen mozgásra aktiválja a 192.168.2.84 IP címen található Shelly LED-et.

Lássuk a kezelőszerveit: nincs valami sok, az alján található, kizárólag töltésre szolgáló microUSB aljzat mellett jobbra található a töltést visszajelző vörös LED, balra pedig az egyetlen nyomógombja... elsőre nem nagyon látszik melyik lyuk mi lenne, a LED-et mindenesetre ne próbáljuk nagyon nyomkodni!

motion_bottom.jpg

A nyomógomb funkciói:

  • rövid gombnyomás AP üzemmódban felébreszti az eszközt (AP módban 3 perc után elalszik ugyanis)
  • rövid gombnyomás wifi kliens üzemmódban = státuszküldés
  • 5 másodperc hosszú gombnyomás kliens módban = átvált AP üzemmódra - konfiguráláshoz
  • 10 másodperces nyomva tartás = beállítások gyári visszaállítása

A Shelly eszközöknél megszokott módon a kezdeti konfigurációját az úgynevezett AP módban tudjuk elvégezni, amint ebbe az üzemmódba kapcsoltuk, megjelenik egy "shellymotion-xxx" nevű wifi AP, amire csatlakozva böngészővel a http://192.168.33.1 IP címet megnyitva beállítható az eszköz.
Itt szúrnám közbe, hogy csak az IoT eszközöknél szokásos 2.4Ghz-es sávon működik ez az eszköz is, az 5Ghz-es sávot nem ismeri.

Az Internet & Security részben tudjuk megadni saját wifi hálózatunk nevét és jelszavát:

shelly_web_wifi.jpg

Miután sikeresen megadtuk ezeket és a Connect-re nyomtunk, elvileg máris elérhető saját hálózatunkból is.

A csomag tartalmaz falra szerelést segítő, két darabos műanyag konzolt, mely nem túl nagy, ám éppen megfelel a célnak:

motion_console.jpg

LED jelzések

  • Kék folyamatos fény - Beállítási mód
  • Vörös villogás - Mozgás érzékelés, jelentve
  • Zöld villogás - Mozgás érzékelve, jelentés tiltva
  • Kék/Zöld/Vörös felváltva - Újraindulás vagy rezgés érzékelve
  • Kék villogás - Firmware frissítés
  • Egy kék villanás - Beállítások változtak


A Settings menüpont alatt egyébként lehetőség van a LED-ek teljes letiltására, ez energiatakarékossági okokból sem rossz ötlet, illetve ha vagyonvédelmi céljaink is vannak vele, felesleges felhívni a figyelmet az eszközre, és a látószögére. A hatótáv tesztelésére beállításkor viszont nagyon hasznos funkció.

Amit még érdemes tudni az eszközről:

  • A DTIM3 mód egyik sajátossága, hogy ugyan aktív a kapcsolat - aktívan figyeli a bejövő csomagokat - viszont a ping-idő egy kicsit hullámzó, és a webes felület elérése sem mindig ment elsőre. Nem is ajánlott a webes felületét indokolatlanul betölteni, miután bekonfiguráltuk, ez ugyanis aránylag erőforrás-igényes.
  • Az eszköz beltéri használatra készült (nem vízálló), kültéren, magas páratartalmú helyen, illetve közvetlen napsütésnek kitéve nem ajánlott a használata.

MQTT

Az MQTT beállítása ugyanúgy a Internet&Security->Advanced developer settings alatt található, mint minden más, korábban bemutatott Shelly esetében, ezt külön nem írnám le mindig... Természetesen a Domoticz-hoz készített Shelly MQTT plugin támogatja ezt az eszköztípust is.

A Shelly_MQTT telepítése a >> Shelly1 cikknél << már kivesézésre került.

Lényeg, hogy miután MQTT-n sikeresen összekapcsolódott a Domoticz-al, az alábbi eszközök jönnek létre:

motion_domoticz.jpg

HARDVER

Ahogy azt a blog visszatérő olvasói bizonyosan sejtették, nem tudtam megállni, hogy szét ne szedjem a kütyüt... :)

Már első fogásra is sejtettem, hogy az akkupakk adja a súlya (szumma 146 gramm) nagy részét. Praktikus módon két darab 3.7V-os 18650 akkuval biztosítják az összesen 6500mAh kapacitást.

motion_in_back.jpg

Megfordítva a lapot, szemünk elé tárul a működtető rész, a kerek mozgásérzékelő szenzor, körülötte a visszajelzést biztosító 3 RGB LED-el, és balra fent ott lapul az a bizonyos WGM160 chip. Nem mondanám zsúfoltnak az áramköri lapot, egyértelműen az akkupakk adja meg a méreteit. ( 85mm x 59mm x 36mm )
Kivezetésre kerültek a programozást segítő lábak, ám mivel nem ESP-ről van szó, nem hiszem, hogy fogunk hozzá alternatív firmware-eket kapni (egy jó darabig legalábbis). Viszont a Shelly gyári firmware kiválóan működik helyi hálózatban, akár felhő nélkül, így ez nem akkora érvágás véleményem szerint.

motion_in_front.jpg

A WGM160P igazából egy Cortex-M4 72Mhz (EFM32GG11) vezérlő és egy WF200 wifi chip kombinációja, Gecko OS fut rajta, 512kB memóriával és 2MB flash tárhellyel felszerelve.

Ami még igazán ígéretes, bár nem tudom az Allterco tervezi-e használni: a WGM160P képes vezetékes ethernet csatlakozót is fogadni - az ESP32-höz hasonló RMII interfészen keresztül. Tehát elméleti akadálya nincs a WiFi-s mellett vezetékes okoseszközökkel előállniuk a jövőben.


wgm160.jpg

 

Ítélet

Pozitívum a remek akkukapacitás, készenléti és használati idő, a reakciósebesség, a lokális "felhőtlen" működési lehetőség.
Igazából azon kívül, hogy a fényérzékelő adatait nem tudjuk a mozgástól függetlenül 60 percnél sűrűbben megtudakolni az eszköztől, semmi negatívumot nem tudok róla mondani. Kifejezetten ajánlott. Remélem hamarosan ilyen chippel szerelt nyitásérzékelőt is piacra dobnak, mert a WiFi-s nyitásérzékelőkre is ráférne egy ilyen jellegű fejlesztés.
A Shelly Motion hivatalos webshopján megjelent, 39.9 euros árcímkével (durván 14000Ft) nem mondható éppen filléres tételnek, nagyjából egy szinten van a Z-Wave eszközök árával, és igazság szerint ebből akár két Zigbees mozgásérzékelőt vehetnénk. Ám az új technológiák jellemzően drágábbak a bevezetésükkor.

Gyártói információk:

 

Hazai hivatalos viszonteladó:

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr9416412322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Támogatók:
okosotthon.jpg
allterco.jpg

Utolsó kommentek

  • szenorb: Hello. Bekötöttem 12V-ra , a bemetére egy mozgás érzékelőt kötöttem. Szépen kapcsol a relé a késle... (2023.06.14. 06:48) Shelly okosrelé (Shelly1)
  • Melanoheliophobia: Üdv! Kb. 2 éve vásároltam két ugyanilyen okos izzót. Sajnos az egyik még garancia idő alatt eltávo... (2023.05.03. 16:50) Shelly Vintage okosizzó
  • eNeS: Lehetséges, bár az ESP8266-ot lassan ideje elfelejteni, ha nem helyi hálózatra akarsz vele forgalm... (2023.04.02. 08:43) Tasmota szkriptek
  • eNeS: @tomih: Thonnyban rebootot nyomva nekem se megy az NTP. De mikor lekapcsoltam a Thonnyt és rebooto... (2023.04.02. 08:40) Raspberry Pico és a LAN (W5100S-EVB-Pico)
  • krump_lee: Kedves eNeS! ESP8266 tasmota-val szenvedek, hiemq kapcsolat sehogy nem jön össze, sehol nem talál... (2023.04.02. 08:31) Tasmota szkriptek
  • Utolsó 20

Címkék

433mhz (12) alkatrész (22) alternatív kapcsoló (2) amg8833 (1) analóg (2) android (1) arduinoeasy (5) audio (1) automatizálás (3) bemenet (3) bk7231n (1) ble (1) blitzwolf (4) bluetooth (9) bridge (2) camhi (2) csináld magad (22) dimmer (1) diy (28) do-it-yourself (27) domoticz (11) ds18b20 (1) ebay (3) érintő (2) érintőkapcsoló (7) érzékelő (11) esp-01 (2) esp32 (11) esp8266 (21) espeasy (2) espurna (1) esp projekt (18) Eview7 (1) ewelink (1) feldolgozó (1) felhő (1) fényérzékelő (1) firmware (7) flame detector (1) fogyasztásmérő (5) ftdi (1) füstérzékelő (1) gázérzékelő (1) gpio (1) hang (4) hangjelző (1) hőmérséklet (22) https (1) ikea (1) impulzus relé (1) izzó (2) javascript (1) jelenlétérzékelő (3) kamera (18) keresztkapcsoló (1) kézmozdulat (1) kijelző (3) kimenet (21) konnektor (8) lan (9) lángérzékelő (2) led (3) linux (4) logic level converter (1) lua (1) lux (1) maple mini (2) mcu (3) micropython (1) mikrovezérlő (2) milkv (1) mobil (1) mosfet (1) mozgás (5) mpyeasy (4) mq-2 (2) mqtt (3) működtető rendszer (5) multiroom (1) nedvesség (1) neo (1) neopixel (1) Node-RED (1) nvr (4) nyitás (7) okosház (4) okosizzó (3) okosotthon (8) oled (1) onvif (8) openbeken (1) opencv (1) openwrt (4) orange pi (4) páratartalom (6) php (1) pico (1) pi pico (2) poe (1) programozás (9) projekt (25) proximity olvasó (1) python (2) raspberry (14) raspberry projekt (6) raspbian (1) reed (1) relé (27) rf (2) rgb (6) rock pi (1) rögzítő (2) rp2 (1) rpieasy (1) rtc (1) shelly (24) smartwise (1) solid state relay (1) sonoff (20) SonOTA (1) soros (1) ssl (1) ssr (1) stm32 (4) szenzor (11) szilárdtest relé (1) szintillesztő (2) sziréna (1) szkript (3) szünetmentesítés (4) t1 (1) tasmota (8) távirányító (3) Telegram (1) termékteszt (85) termosztát (2) touch (2) ups (5) usb (7) usb hub (1) valós idejű óra (1) vezérlések (20) vezérlő (5) világítás (5) villanykapcsoló (12) webkamera (1) wiegand (1) wifi (32) ws2812 (1) xiaomi (5) xm (4) xmeye (4) yoosee (1) zigbee (16) zwave (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása