Világítás vezérlése

A ház okosításával vele járnak a különféle vezérlések, amiből az első helyen általában a világítás szokott állni. Az alábbiakban néhány módszert vázolok fel erre.

 

- Okosizzó (Bluetooth/WiFi/RF)

Ezen eszközök hallatlan előnye, hogy bárki képes kicsavarni a meglévő villanykörtéjét és becsavarni helyette egy okosizzót, bármiféle egyéb vezetékelés vagy szerelés nélkül.

Hátránya ugyanebből adódik, ha ugyanis a meglévő fali villanykapcsolót lekapcsolja valaki, akkor a becsavart okosizzó nem kap áramot, így bizony nem lehet használni, amíg oda nem fárad az ember és kézzel fel nem kattintja a kapcsolót. Használni csak úgy lehet, hogy a fali kapcsolók folyton felkapcsolva maradnak és okostelefonról vezérli őket kizárólag az ember.

Szerintem ez csak igazán kivételes esetben tekinthető praktikusnak, mindennapi használatra a szivárvány minden színében tündöklő, esetenként zenélni is tudó, csak mobilról vezérelhető izzót a továbbiakban a felejthető kategóriába sorolom. (legfeljebb kiegészítő világításként tudom elképzelni)

Valószínűleg saját szoftverrel és mozgásérzékelőkkel lehetne segíteni ezen a hiányosságon, de pillanatnyilag nem látom, hogy megérné a fáradozást.

Az Ai-Thinker AiLight (ESP8266 E27 néven található ebayen) és Noduino Openlight típusra létezik egyedi firmware is. A LIFX, Yeelight típus eddigi információim szerint tud önállóan működni, de csak saját applikációval, a Philips Hue, IKEA TRÅDFRI okosizzó-szettek pedig a saját bázisállomásukon (HUB) keresztül tudnak üzemelni. A Mi-Light pedig 2.4Gzh-es, de RF és nem WiFi, szóval oda is kell valami átalakító eszköz még, vagy a saját távirányítója...

vilagitas_01.jpg

Akit érdekel, nyugodtan vessen egy pillantást bármelyik árcimkéjére a neten.

 

- Slampher (RF+WiFi)

A slampher egyenesági leszármazottja az okosizzónak, gyakorlatilag egy WiFi/RF kommunikációra képes köztes elem, amit a foglalatba kell csavarni az izzó helyére, és ebbe aztán a régi izzó mehet vissza. Ezután nagyszerűen lehet kapcsolgatni – távirányítóval vagy mobilalkalmazásal, az amerikai Amazon felhőn keresztül. A fali kapcsoló lekapcsolásával természetesen ez is áram nélkül marad...

ESPurna firmware-el "okosítható".

vilagitas_02.jpg

 

- Vezeték nélkül vezérelhető kapcsoló (RF)

Az előző megoldásokkal szemben, itt nem az izzó, hanem a kapcsoló van megokosítva, ami szerintem már igen jó irány. Tehát itt kézzel is fel lehet kapcsolni a világítást, valamint távirányítóval is. Még mindig nem tökéletes megoldás, de már alakul. Egyébként nagyon szép formavilágú, üveg vagy üveghatású, érintőkapcsolókról van szó.

Ezek az eszközök 99,9%-ban 433Mhz-en kommunikálnak, így egy külső HUB eszköz szükséges ahhoz, hogy WiFi-vel, alkalmazás segítségével is irányíthatóak legyenek, vagy egy Raspberry miniszámítógép RF adóval.

Normál kapcsoló cseréjéhez általában csak egy - szigetelt – csavarhúzó és a biztosítószekrény helyének ismerete kellhet, a csavaros bekötési pontokra a bejövő fázist, illetve a világításhoz továbbmenő fázis vezetéket kell csak becsavarozni és működőképes is a dolog.

Amire a választásnál figyelni kell, a kínai online piactéren:

  • a kapcsoló hátuljának mérete, ha szögletes, nagy valószínűséggel nagyobb, mint ami befér az európai falba süllyesztett kötődobozokba, max kiemelő dobozzal szerelhető fel, ha kerek alakú, kisebb, az valószínűleg be fog férni a régi kapcsoló helyére
  • távirányító nem mindig jár vele alapból
  • ha csak sejthető a képek vagy leírás alapján, hogy külön 5/12V táp vagy akkumulátor is kell hozzá, a már falban amúgyis meglevő 230V mellé, kerülendő a megvétele
  • előszeretettel reklámoznak úgy bizonyos 433Mhz-es eszközöket, hogy "WiFi"-s, de nem az. Kell egy plusz eszköz hozzá, amivel aztán WiFi-n el lehet érni, pl a Broadlink RM Pro (szintén internetes felhőből vezérelhető), ezért érdemes tüzetesen átnézni az adatlapokat

vilagitas_03.jpg

Magyarországon is lehet jó minőségű érintőkapcsolókat találni, pl a Livolo gyártónál, megfelelő összegért.

 

Mivel ezekben az eszközökben csak RF vevő van, de adó nincs, nem adják vissza a kapcsolás tényét a HUB felé, ha valaki kézzel kapcsolja fel őket. Csak azt látjuk, hogy távirányítóval fel illetve le lettek-e kapcsolva. Bizonyos esetekben ez a megoldás elegendő lehet, ám a teljes automatizáláshoz én úgy gondolom szükség lehet arra, hogy biztosan tudjuk éppen fel van-e kapcsolva a világítás, vagy sem. Persze aki csak távirányítóval, vagy netán az Alexa hangvezérlésével fogja használni, kézzel soha, annak járható alternatíva.

 

- Vezeték nélkül vezérelhető kapcsoló (WiFi 2,4Ghz)

Úgy gondolom ez a megoldás az egyetlen, amivel érdemes foglalkozni, és érdemes beépíteni, ha egy valódi okosház képességeit szeretnénk megközelíteni a jövőben.

A kapcsolót okosítja meg, mint az előző megoldás, de WiFi-n keresztül a helyi hálózatunkra csatlakozik közvetlenül, és ha megfelelő típust választottunk, akár helyi szerverről automatizáltan, vagy mobiltelefonról vezérelhető, illetve kézzel is fel-le lehet kapcsolni, és kapcsoláskor elküldi az éppen aktuális állapotát.

Áramot direktben a 230V-ból csapol a vezérlője, ám kell hozzá egy nullvezeték is, amit a normál kapcsolókhoz nem szoktak húzni, így kissé több munkát igényelhet a beüzemelése, mint az előző RF-es társáé.

sonoff_touch_eu_02.jpg

Egyébként beszerelés után szemből nagyon hasonlóan néznek ki, az ebayen sokan keverik is - szándékosan vagy tévedésből - az RF és WiFi kategóriát. Ennél a modellnél is áll, hogy figyelni kell a beépítendő hátlap méretére, a szögletes nem fog beférni, a kerek valószínűleg jó lesz, és ha az adatlapján az szerepel, hogy 433mhz, akkor az bizony nem wifis...

Ebből több típust is teszteltem. [1] [2] [3]

 

- Távvezérelhető RGB LED szalag (RF/WiFi)

Érdekes kiegészítő elem lehet még a távvezérelhető LED szalag, az RF-es változatban szintén csak vevő van, bár mivel külön kézi kapcsolót nem látok rajta, ez elvileg nem okozhat problémát. Viszont a WiFi-s megoldás közelebb áll tervezett rendszeremhez, így e felé hajlok. No nem önállóan, hanem kiegészítő fényforrásként.. vagy pl mozgásra ideiglenesen aktiválódó fényként. A Magic Home nevű firmware-e cserélhető.

 vilagitas_04.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr8212636829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eszhaj 2018.11.26. 10:41:37

Szia,
segítségre lenne szükségem.
Meg tudnád nézni, hogy a következő linken található termék megfelel-e a "Vezeték nélkül vezérelhető kapcsoló (WiFi 2,4Ghz) " kategóriának?

www.amazon.de/Sonoff-Lichtschalter-Neutralleiter-Erforderlich-Funktioniert/dp/B0767LHQNM/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1543224250&sr=8-3&keywords=sonoff+touch+eu

Karácsonyi ajándék lenne a barátomnak, és nagyon félek, hogy mellé nyúlok.

Nagyon szépen köszönöm a válaszod.

Üdv: Eszter

eNeS 2018.11.26. 17:42:40

@eszhaj: Kedves Eszter! Igen, ez egy 2.4Ghz-es wifis kapcsoló, remélhetőleg a célszemély rendelkezik villanyszerelési ismeretekkel, mert némi kábelezés is kellhet a beüzemeléséhez. :) Egyébként pont erről a kütyüről itt írtam: bitekmindenhol.blog.hu/2017/06/28/wifi-s_erintos_villanykapcsolo_sonoff üdv:N.S.

eszhaj 2018.11.27. 19:56:59

@eNeS: Nagyon szépen köszönöm. Szerencsére mindegyik kapcsolóhoz behúzták a null vezetéket. :)

jesszusom · http://www.elfwood.com/fanq/d/o/dobbins21/masterchief1.jpg 2019.10.05. 22:00:32

Üdv!
Az hogyan lehetséges, hogy RF-hez nem kell null vezeték?

eNeS 2019.10.05. 23:54:46

Az RF eszközöknél is csak úgy, hogy beiktatnak a fogyasztó mellé egy kondenzátort, és a kapcsoló ezen (vagy a fogyasztón) keresztül jut a nullához gyakorlatilag. A Sonoff most kísérletezik egy hasonló megoldással, ami már wifis lenne, ez a T4EU1C, de még nagyon új.

Támogatók:
okosotthon.jpg
allterco.jpg

Utolsó kommentek

  • szenorb: Hello. Bekötöttem 12V-ra , a bemetére egy mozgás érzékelőt kötöttem. Szépen kapcsol a relé a késle... (2023.06.14. 06:48) Shelly okosrelé (Shelly1)
  • Melanoheliophobia: Üdv! Kb. 2 éve vásároltam két ugyanilyen okos izzót. Sajnos az egyik még garancia idő alatt eltávo... (2023.05.03. 16:50) Shelly Vintage okosizzó
  • eNeS: Lehetséges, bár az ESP8266-ot lassan ideje elfelejteni, ha nem helyi hálózatra akarsz vele forgalm... (2023.04.02. 08:43) Tasmota szkriptek
  • eNeS: @tomih: Thonnyban rebootot nyomva nekem se megy az NTP. De mikor lekapcsoltam a Thonnyt és rebooto... (2023.04.02. 08:40) Raspberry Pico és a LAN (W5100S-EVB-Pico)
  • krump_lee: Kedves eNeS! ESP8266 tasmota-val szenvedek, hiemq kapcsolat sehogy nem jön össze, sehol nem talál... (2023.04.02. 08:31) Tasmota szkriptek
  • Utolsó 20

Címkék

433mhz (12) alkatrész (22) alternatív kapcsoló (2) amg8833 (1) analóg (2) android (1) arduinoeasy (5) audio (1) automatizálás (3) bemenet (3) bk7231n (1) ble (1) blitzwolf (4) bluetooth (9) bridge (2) camhi (2) csináld magad (22) dimmer (1) diy (28) do-it-yourself (27) domoticz (11) ds18b20 (1) ebay (3) érintő (2) érintőkapcsoló (7) érzékelő (11) esp-01 (2) esp32 (11) esp8266 (21) espeasy (2) espurna (1) esp projekt (18) Eview7 (1) ewelink (1) feldolgozó (1) felhő (1) fényérzékelő (1) firmware (7) flame detector (1) fogyasztásmérő (5) ftdi (1) füstérzékelő (1) gázérzékelő (1) gpio (1) hang (4) hangjelző (1) hőmérséklet (22) https (1) ikea (1) impulzus relé (1) izzó (2) javascript (1) jelenlétérzékelő (3) kamera (18) keresztkapcsoló (1) kézmozdulat (1) kijelző (3) kimenet (21) konnektor (8) lan (9) lángérzékelő (2) led (3) linux (4) logic level converter (1) lua (1) lux (1) maple mini (2) mcu (3) micropython (1) mikrovezérlő (2) milkv (1) mobil (1) mosfet (1) mozgás (5) mpyeasy (4) mq-2 (2) mqtt (3) működtető rendszer (5) multiroom (1) nedvesség (1) neo (1) neopixel (1) Node-RED (1) nvr (4) nyitás (7) okosház (4) okosizzó (3) okosotthon (8) oled (1) onvif (8) openbeken (1) opencv (1) openwrt (4) orange pi (4) páratartalom (6) php (1) pico (1) pi pico (2) poe (1) programozás (9) projekt (25) proximity olvasó (1) python (2) raspberry (14) raspberry projekt (6) raspbian (1) reed (1) relé (27) rf (2) rgb (6) rock pi (1) rögzítő (2) rp2 (1) rpieasy (1) rtc (1) shelly (24) smartwise (1) solid state relay (1) sonoff (20) SonOTA (1) soros (1) ssl (1) ssr (1) stm32 (4) szenzor (11) szilárdtest relé (1) szintillesztő (2) sziréna (1) szkript (3) szünetmentesítés (4) t1 (1) tasmota (8) távirányító (3) Telegram (1) termékteszt (85) termosztát (2) touch (2) ups (5) usb (7) usb hub (1) valós idejű óra (1) vezérlések (20) vezérlő (5) világítás (5) villanykapcsoló (12) webkamera (1) wiegand (1) wifi (32) ws2812 (1) xiaomi (5) xm (4) xmeye (4) yoosee (1) zigbee (16) zwave (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása