Shelly Uni - a mindent okosító

A Shelly eszközök eddig is meglepően kompaktak voltak, de ezúttal még tovább ment az Allterco a kicsinyítés terén, büszkén hirdetik a legkisebb WiFi-s okosítóként: 20x33x13mm méretével.

A tesztelésre kapott eszközt az Okosotthon.Bolt.hu biztosította, melyet ez úton is köszönök nekik!

shelly_uni.jpg

A méretcsökkenést részben a burkolat elhagyásával, másrészt a sok helyet igénylő sorkapcsok kábelekkel történő helyettesítésével érték el. Nem kell azonban aggódni, van egy átlátszó szigetelő bevonat rajta (fényben látható is az enyhe csillogás) ami megvédi a magas páratartalomtól, portól valamint az esetleges rövidzáraktól.

uni_back.jpg

Ami a képeken nem nagyon látszott, az az, hogy az UNI ráadásul külső antennával rendelkezik (jól látható az IPEX csatlakozó az előző kép alján középtájt). Ez nem feltétlen jó hír azoknak, akik süllyesztett kötődobozba akarnák tenni, mivel a rengeteg kábelt így is körülményes betömködni, hát még arra figyelni, hogy az antenna elé lehetőleg minél kevesebb fém kerüljön. Ám akik valamilyen külső dobozolásba vagy álmennyezet fölé teszik - ahol a kábeleket jobban el tudják különíteni - örülni fognak a stabilabb WiFi jelnek, ami a külső antennának köszönhető.

uni_front.jpg

Ha jól megnézzük, a legtöbb helyet a rajta levő kondenzátor foglalja el, láthatólag mindent bevetettek a tervezők a méretcsökkentés érdekében.

Bekötési ábrája talán elsőre sokkolhatja a gyengébb idegzetűeket, bár aki DIY módon okosotthon készítésbe fog, annak ez nem okozhat problémát. :)

shelly_uni_scheme.jpg

Lényeg az, hogy az 1-2 bemenetein (piros és fekete kábel, ezek a színek általában is tápellátást sugallnak) várja a tápot, ami DC12-36V vagy AC12-24V lehet (pl kamera-beléptető rendszereknél a 12V DC általános, kaputechnikánál a 24V DC a legjellemzőbb, riasztónál 16V AC..) így mondhatni elég széles körben használható az eszköz - kivéve persze az erősáramú rendszereket.

A 3-as bemenetre köthető egy analóg eszköz kimenete, ennek méréshatára 0-12V vagy 0-30V közt állítható. (az eszköz webes felületén) 12V-ra állítva nagyobb mérési pontosság érhető el, viszont értelemszerűen csak 12V max értékig. A 6-os GND_SENSOR kábelre közös GND-t kell kötni az analóg eszközzel, különben nem lenne mihez viszonyítania a mért értéket az UNI-nak!

A 4-5-6-ra (VCC_SENSOR, DATA_SENSOR, GND_SENSOR) köthető max 3 db DS18B20 hőmérő VAGY 1 db DHT22 hő és páramérő. Olyan variáció természetesen nincs, amikor két különféle típusú eszközt kötünk egy időben az adatbuszra, mielőtt ilyesmiben törnénk a fejünket. A VCC_SENSOR 3.3V-ot ad az eszközöknek, így nagy távolságra ne tervezzünk, 5 méter után már a feszültségesés elég jelentős tud lenni ilyen kis feszültségnél. Felhúzó ellenállással ellenben nem kell fáradnunk, megoldották helyettünk az Allterco mérnökei.

A 7 és 8 bemenetre köthető két nyomógomb, ami DC esetén 2.2-36V közti értéken ON, egyébként OFF állapotot érzékel. Fizikailag a bemenetet köthetjük VCC-re felhúzó ellenállással a GND-ig egy nyomógombon keresztül, vagy simán egy nyomógombon keresztül A VCC-re, ahogy szimpatikus. A gombok működési módja a webes felületen állítható.

uni_web_btn.jpg

Alapesetben Toggle Switch módban van, ami azt jelenti, hogy IN1 bemenet állapotát követi az OUT1, az IN2-t pedig az OUT2. Ha nyomógombként szeretnénk használni, akkor a Momentary lehetőséget válasszuk. Ha fordított logikával szeretnénk vezérelni, felhúzó ellenállás + GND-vel, akkor a Reverse inputs lehetőséget kell bejelölni.
Amennyiben a két bemenetet másra akarjuk használni (függetleníteni), akkor a Detached Switch opciót jelöljük be, ekkor a nyomógomb állapotát továbbítja - például MQTT-n - de a kimeneteket a gombok nem vezérlik közvetlenül.

És ha már a kimeneteknél tartunk, pár szót ejtsünk ezekről is. A Shelly1 és Shelly2-től eltérően itt nem relék, hanem MOSFET vezérli a kimeneteket, méghozzá egy-egy kis teljesítményű 172GM típusú, ami valóban max 0.1A terhelést bír. Tehát ne akarjunk motort, terménydarálót, elektromos fűtést ezen keresztül vezérelni direktben. A korlátolt teljesítménytől eltekintve a MOSFET nagyjából úgy használható, mint egy alapból nyitott relé. Esetleg konkrétan egy külső relét vezérelhetünk az UNI kimenetével, ami aztán egy nagyobb teljesítményű fogyasztót indít.

uni_example.jpg

El tudom például képzelni a használatát olyan módon, hogy egy kapunyitó elektronika Common szálát kötjük az UNI MOSFET egy bemenetére, az Uni kimeneteit pedig a vezérlés Start bemenetére. Hogyha az Uni bemeneteket függetlenítjük a kimenetektől, akkor a kapuvezérlő egyéb kimeneteit felhasználhatjuk státuszfigyelésre, például azt a szálat, ami a kapu melletti sárga lámpát villogtatja. De ez csak egy kósza ötlet. Ne felejtsük el ilyen esetben a Timer beállításnál megadni, hogy a kimenet aktiválását követően 1-2 másodperc után kapcsolja ki magát automatán az Uni kimenete, mivel a kapunyitók jellemzően csak egy rövid impulzust várnak.

Ezen túlmenően az UNI-t feltehetően analóg eszközök okosítására fogják tömegesen használni, pl vízszintmérő, szélerősségmérő, stb.. Persze hőmérőt is könnyen lehet faragni belőle, de arra a Shelly1 is használható egy kiegészítővel.

A beüzemelését hirtelen megoldottam egy DC12V adapterrel és karos wago-val, ám a hőmérők bekötésére már nem került a kezem ügyébe több wago, így eléggé elítélhető módon csak összesodortam a kábeleket. :)
De tesztre kiválóan megfelelt:

uni_wiring.jpg

Miután sikeresen bekötöttük, és áram alá van helyezve, a korábbiakhoz hasonlóan első indulást követően egy saját WiFi AP-t indít shellyuni-xxxx néven, amire jelszó nélkül csatlakozhatunk, majd böngészővel a http://192.168.33.1 IP címet megnyitva beállítható az eszköz.
Az Internet & Security részben tudjuk megadni saját wifi hálózatunk nevét és jelszavát:

shelly_web_wifi.jpg

Ha talál firmware frissítést (Settings->Firmware update menüpont), érdemes ezt ráküldeni.

Ezúttal két db DS18B20 hőmérőt kötöttem rá próbaképpen, meg hogy az ADC is mutasson valamit, ezért a SENSOR_VCC-t összekötöttem az ADC-vel, így látott 3.07V-ot.

uni_web_main.jpg

A böngészőből elérhető főoldalon látható az analóg mérési eredmény Volt-ban, illetve a két hőmérő is. Ha érzékel hőmérőt, akkor megjelenik az External sensors menüpont is, ami egyébként rejtett.

Ugyanezek a lehetőségek tárulnak elénk, ha a Shelly mobil applikációjába vesszük fel az eszközt, bár én pl nem találtam olyan lehetőséget, hogy az Uni alatt aleszközként megjelenő hőmérőket bármiféle automatizációra  használhatnánk vagy külön csoportba húzhatnánk a Felhős alkalmazásban (azon túl amit lokálisan a webes felületén is látnánk) - de mint a blog visszatérő olvasói tudják, nincs is nagy tapasztalatom, sem késztetésem a felhő használatára.

shelly_mobil.jpg

Domoticz-ban a megjelenő hőmérőket bármire tudom használni, nekem ez tökéletesen elegendő, a Domoticz integrációról a cikk végén lesz pár gondolat.

Az URL actions segítségével (ahogy minden Shelly esetében) tudunk más eszközt vezérelni HTTP hívásokkal, például egy másik Shelly kimenetét is be tudjuk kapcsolni az adott feltétel teljesülésekor, ha fix IP címe van persze, valami ilyesmit begépelve:

http://192.168.2.11/relay/0?turn=on

uni_automations.jpg

Feltétel lehet az analóg jelszint vagy hőmérséklet bizonyos határ alá csökkenése és/vagy emelkedése.

De a saját két kimenetét direktben is tudja vezérelni feltételek szerint, ha kiválasztjuk a Channel 1-et például, az alatta található ADC automation-ban állítható a feltételtől függő kimenet-állapot.

uni_adc_auto.jpg

Illetve természetesen a hőmérőre is igaz mindez, ilyen módon egyszerű termosztátot is tudunk készíteni:

uni_temp_auto.jpg

Azt ellenben nem lehet kiválasztani melyik hőmérőről van szó.. 

Az MQTT beállítása ugyanúgy a Internet&Security->Advanced developer settings alatt található, mint minden más, korábban bemutatott Shelly esetében, ezt külön nem írnám le mindig... Természetesen a Domoticz-hoz készített Shelly MQTT plugin támogatja ezt az eszköztípust is.

A Shelly_MQTT telepítése a >> Shelly1 cikknél << már kivesézésre került.

Lényeg, hogy miután MQTT-n sikeresen összekapcsolódott a Domoticz-al, az alábbi eszközök jönnek létre:

uni_domo_devs.jpg

Látható, hogy a Domoticz-ban megjelenik a két bemenet (BUTTON) illetve a két számosított kimenet (0/1), a két csatlakoztatott hőmérő és az ADC aktuális értéke.
A frissítési időről azt kell tudni, hogy a hőmérsékletek a Shelly kb 30 másodpercenként bekövetkező automatikus frissítéseikor érkeznek MQTT-n, az ADC értéke viszont csak akkor érkezik, ha változik, de akkor viszont azonnal. Ellenben ha nincs változás, akkor az aktuális értéket nem küldi el egyáltalán, legalábbis a jelenlegi 1.9.3 firmware-nél.

 

És akkor a hardverről pár szót.

 

A lapka alján egy ESP8266EX chip található, melyhez egy cFeon QH16B-104GIP 2MByte méretű flash memória társul. Így akinek a gyári firmware nem lenne szimpatikus, a Tasmota is feltehető rá.

Bár mivel a hőmérők GPIO vonalát még nem tudták azonosítani, ez azért nem teljes értékű kiváltása a gyári firmware-nek. A feltöltéshez szükséges GPIO-kat az Allterco publikálta:

uni_gpio.jpg

Ezzel a Tasmota sablonnal lehet beüzemelni az Uni-t:

https://templates.blakadder.com/shelly_UNI.html

A GPIO-k pedig ezek:

GPIO0 - Led
GPIO4 - Kimenet2
GPIO12 - Bemenet1
GPIO13 - Bemenet2
GPIO15 - Kimenet1
ADC0 - analóg bemenet

Ítélet?

Kis mérete rendkívül meggyőző, igazából hasonló tudású DIY megoldást csak nagyobb kivitelben tudnék én magam is készíteni. Aki analóg eszközt akar okosítani, és nincs különösebb programozó vénája, annak alkalmi vétel és feltétlen ajánlott.

Gyártói információk:

 

Hazai hivatalos viszonteladó:

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr7816318928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Támogatók:
okosotthon.jpg
allterco.jpg

Utolsó kommentek

  • szenorb: Hello. Bekötöttem 12V-ra , a bemetére egy mozgás érzékelőt kötöttem. Szépen kapcsol a relé a késle... (2023.06.14. 06:48) Shelly okosrelé (Shelly1)
  • Melanoheliophobia: Üdv! Kb. 2 éve vásároltam két ugyanilyen okos izzót. Sajnos az egyik még garancia idő alatt eltávo... (2023.05.03. 16:50) Shelly Vintage okosizzó
  • eNeS: Lehetséges, bár az ESP8266-ot lassan ideje elfelejteni, ha nem helyi hálózatra akarsz vele forgalm... (2023.04.02. 08:43) Tasmota szkriptek
  • eNeS: @tomih: Thonnyban rebootot nyomva nekem se megy az NTP. De mikor lekapcsoltam a Thonnyt és rebooto... (2023.04.02. 08:40) Raspberry Pico és a LAN (W5100S-EVB-Pico)
  • krump_lee: Kedves eNeS! ESP8266 tasmota-val szenvedek, hiemq kapcsolat sehogy nem jön össze, sehol nem talál... (2023.04.02. 08:31) Tasmota szkriptek
  • Utolsó 20

Címkék

433mhz (12) alkatrész (22) alternatív kapcsoló (2) amg8833 (1) analóg (2) android (1) arduinoeasy (5) audio (1) automatizálás (3) bemenet (3) bk7231n (1) ble (1) blitzwolf (4) bluetooth (9) bridge (2) camhi (2) csináld magad (22) dimmer (1) diy (28) do-it-yourself (27) domoticz (11) ds18b20 (1) ebay (3) érintő (2) érintőkapcsoló (7) érzékelő (11) esp-01 (2) esp32 (11) esp8266 (21) espeasy (2) espurna (1) esp projekt (18) Eview7 (1) ewelink (1) feldolgozó (1) felhő (1) fényérzékelő (1) firmware (7) flame detector (1) fogyasztásmérő (5) ftdi (1) füstérzékelő (1) gázérzékelő (1) gpio (1) hang (4) hangjelző (1) hőmérséklet (22) https (1) ikea (1) impulzus relé (1) izzó (2) javascript (1) jelenlétérzékelő (3) kamera (18) keresztkapcsoló (1) kézmozdulat (1) kijelző (3) kimenet (21) konnektor (8) lan (9) lángérzékelő (2) led (3) linux (4) logic level converter (1) lua (1) lux (1) maple mini (2) mcu (3) micropython (1) mikrovezérlő (2) milkv (1) mobil (1) mosfet (1) mozgás (5) mpyeasy (4) mq-2 (2) mqtt (3) működtető rendszer (5) multiroom (1) nedvesség (1) neo (1) neopixel (1) Node-RED (1) nvr (4) nyitás (7) okosház (4) okosizzó (3) okosotthon (8) oled (1) onvif (8) openbeken (1) opencv (1) openwrt (4) orange pi (4) páratartalom (6) php (1) pico (1) pi pico (2) poe (1) programozás (9) projekt (25) proximity olvasó (1) python (2) raspberry (14) raspberry projekt (6) raspbian (1) reed (1) relé (27) rf (2) rgb (6) rock pi (1) rögzítő (2) rp2 (1) rpieasy (1) rtc (1) shelly (24) smartwise (1) solid state relay (1) sonoff (20) SonOTA (1) soros (1) ssl (1) ssr (1) stm32 (4) szenzor (11) szilárdtest relé (1) szintillesztő (2) sziréna (1) szkript (3) szünetmentesítés (4) t1 (1) tasmota (8) távirányító (3) Telegram (1) termékteszt (85) termosztát (2) touch (2) ups (5) usb (7) usb hub (1) valós idejű óra (1) vezérlések (20) vezérlő (5) világítás (5) villanykapcsoló (12) webkamera (1) wiegand (1) wifi (32) ws2812 (1) xiaomi (5) xm (4) xmeye (4) yoosee (1) zigbee (16) zwave (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása