Rock Pi S mikroszámítógép

A Raspberry PI (Broadcom) és Orange Pi (Allwinner) után egy újabb architektúrájú mikroszámítógéppel ismerkedtem meg (a változatosság gyönyörködtet), méghozzá a kis méretű Rock Pi S-el, aminek a lelke egy négy magos RK3308. (ARM Cortex-A35)

500px-rockpis-top.jpg
Hosszas értekezések lelhetőek fel a neten arról hogy az A7 (OrangePiOne) és az új A35 (RockPiS) hogyan viszonyul egymáshoz, de röviden annyi, hogy az új A35 kisebb és kevesebbet fogyaszt, ugyanakkor teljesítményben minden szinten veri a régebbi A7-et. Az RK33xx szériát egyébként előszeretettel használják Androidos médiaboxokban is (méghozzá passzív hűtéssel), így nagy reményekkel vártam az érkezését. Engem mindebből inkább a fogyasztás része érdekel, mivel elsősorban szenzorként számítok rá, az RPI Zerok alternatívájaként. Ugyanakkor a 4 mag miatt gyorsabb, alkalmasabb lokális webszerver, automatizálási központ, médiaközpont céljára, mint az RPI Zero. (persze a szűk keresztmetszet még mindig az SD kártya és az USB)
3.8x3.8cm méretével kissé talán más formájú mint egy RPI Zero, ám alapterülete hasonló.

Árban a 10 dolláros kategóriát célozta meg a gyártó, megrendelni csak pár helyről lehet (Allnet, Seed, Aliexpress), de akárhol is nézzük: 20-23 dollár lesz a szállítással a legkedvezőbb végösszeg is, még az Aliexpress-es 1.74$ szállítással is. Meglepő módon a Conrad-nál is kapható, nem is sokkal drágábban, persze az ÁFA, az árnyalja a végösszeget.
Kapható 256MB/512MB RAM-al, illetve LAN+WiFi-vel vagy csak LAN-al is. Továbbá jó pénzért választható opció még az integrált NAND tároló (max 1GBbyte=8Gbit méretben), amire USB-n keresztül a MaskRom gomb megnyomását követően direktben írhatunk operációs rendszert, ha a microSD helyett ilyenen szeretnénk tárolni és bootolni a rendszerünket.

Tápellátásra az USB-C szabványú csatlakozása szolgál, állítólag ADB-n tudna kommunikálni is ezen keresztül a PC-vel, nekem ezt a képességét nem sikerült felszínre hoznom. Ám mivel van rajta integrált LAN, rákötöttem a helyi hálózatra és SSH-n gond nélkül elértem. (Megjelenítőhöz való kimenete nincsen, így monitort nem nagyon fogunk rákötni) Az integrált LAN-ja egyébként 10/100MBps, a központi vezérlőre integrált RockPi DWMAC szolgálja ki a hálózati forgalmat. Ami olyan szempontból jó hír, hogy nem az USB buszra van ráköltöztetve, mint a régebbi (Pi4 előtti) Raspberryk esetén. ;)
Hasonló módon 5V-os, nem szabványos passzív POE injektorral is működésre lehet bírni (bár a POE szintén opcionális!), amilyet már a Raspberry Pi 4 esetén láttunk.

A WiFi kapcsolódásra egy integrált RTL8723DS szolgál - viszont antenna nélkül szállítják - egy IPEX csatlakozós 2.4Ghz antennát célszerű beszerezni, mielőtt WiFi-re akarnánk kapcsolódni (802.11 b/g/n WiFi 4). Ugyanez a chip biztosítja a Bluetooth (4.2/BLE) kapcsolatot is. Rossz nyelvek szerint az RTL8723 a legolcsóbb kapható wifi chip a piacon jelenleg. :) Mindenesetre a driverét nem dicsérik, nekem a tesztek során nem jött elő probléma, de az egyidejű AP+STA üzemmódot valóban nem támogatja.

Szóra érdemes még az 1 db USB2.0 csatlakozója, mely a LAN mellett található. A 26 tűs elsődleges GPIO sor mellett van egy másodlagos 26 tűs GPIO is, ami audio csatlakozásokra szolgál.

rockpi_up.jpg

Az elsődleges tüskesor színkódolva van, ami igen praktikusnak bizonyulhat a használat során, különösen ha az ember a 17-es 3v3 lábat, vagy szabad GND-t keres.

rockpis_gpio.jpg

Hasonlít a 26 lábas régi Raspberry szabványra, be lehet hasonló célra állítani, az I2C, az UART és az SPI lábak is a helyükön vannak, legalábbis a v1.3 kiadásban.. mert sajnos volt előtte három másik, amelyikben a lábak másképp voltak címezve. Ennyit a kompatibilitásról.

Ami viszont megragadja az ember figyelmét, az a 26-os ADC_IN0 láb, igazából nem nagyon találkoztam eddig olyan mikroszámítógéppel, aminek volt beépített analóg bemenete. No ez viszont pont ilyen! Igaz csak 0-1.8V közti méréshatáron működik, holott minden más lába 3.3V-os. De a szándék a fontos, egy feszültségosztó ellenállás-sorral orvosolható ez a probléma.

Tesztjeim során a vezérlő hőmérséklete 35-40 fok körül mozgott, fogyasztása meglehetősen ingadozó, 5V feszültség mellett induláskor 0.26A-t, nem túl erős használat esetén 0.05-0.07A-t mértem rajta. (5V/1A tápegységet ajánlanak hozzá legalább) Aki használ Raspberry Zerot, tudja, hogy nagyjából hasonló hőmérsékleten szokott mozogni, a RockPI S fogyasztása pedig valamivel talán még alacsonyabb is, mint a Zero-é. A legérdekesebb viszont az, hogy szabályos leállítás után (halt) kikapcsolt állapotban is fogyaszt, méghozzá többet (0.128A), mint bekapcsolt állapotban! Ettől az érdekes malőrtől eltekintve nagyon elégedett vagyok a fogyasztásával és a hőtermelésével.

A használatról:

A letöltési oldalán a gyártó rögtön az Etcher-t javasolja az image írásához - nagyon helyesen. Többféle opció van, az általam megszokott Raspbianhoz a legközelebb a Debian Buster áll, így azt töltöttem le. (az Armbian támogatás work-in-progress és pár driver nem az igazi benne, így azt nem javasolnám ismerkedéshez semmiképp)

https://wiki.radxa.com/RockpiS/downloads

Ezt egy 8-16GB microSD kártyára kiírva, a kártyát behelyezve és LAN-ra kötve, SSH-n be tudunk jelentkezni az IP címén keresztül. A kezdeti felhasználónév rock, jelszava rock. 

Ha véletlenül nincsenek rajta a legfontosabb csomagok, ezt az alábbi parancsok kiadásával pótolhatjuk:

sudo apt-get update
sudo apt-get install -y rockchip-overlay linux-4.4-rockpis-latest rockpis-dtbo rtl8723ds-firmware resize-assistant bluez locales libmraa

Nekem rögtön volt egy kis félreértésem a lokalizációs beállításokkal, amit az alábbi parancsokkal orvosoltam:

sudo su
export LANGUAGE=hu_HU.UTF-8
export LANG=hu_HU.UTF-8
export LC_ALL=hu_HU.UTF-8
locale-gen hu_HU.UTF-8
dpkg-reconfigure locales

Ha van beépített wifi, azt az nmcli vagy nmtui parancsokkal tudjuk beállítani/csatlakoztatni.

Az I2C/UART/SPI/PWM csatornákat a Raspberry PI-nél már megszokott overlay-ek segítségével tudjuk bekapcsolni, a /boot/uEnv.txt rendszerfájlban.
Az RPIEasy-t módosítottam, hogy RockPI S-el is használható legyen, így ha feltesszük, az alapfunkciókat azon keresztül is be tudjuk állítani a "Hardware" fülön.
A GPIO-kat a libmraa segítségével tudjuk vezérelni, lekérdezni, ennek python könyvtárát integráltam az RPIEasy-be is.

Amiket tapasztaltam használat közben:

  • a beépített fel-lehúzó ellenállásokat nem lehet aktiválni az mraa segítségével valamiért
  • a hardveres PWM pont fordítva működik, tehát 100%-on nem világít a rá kötött LED, 0%-on viszont teljes fényerővel.. kikapcsolni pedig nem lehet a hardveres PWM-et az adott lábon, ha egyszer engedélyezve lett
  • a Dallas DS18b20 kernel driver nem működik RockPIS-en.. fórumbejegyzések szerint a RockPi4-en viszont igen :(
  • Az agyonreklámozott VAD (Voice-Activity-Detector) használatáról egyetlen betű leírás sem található, semmilyen példaprogram nincs róla

A fenti kérdésekben írtam e-mailt a gyártónak, valamint írtam a hivatalos Radxa fórumra is, amin egyébként csak mérsékelt forgalom van, de semmilyen formában nem kaptam választ.

Így azt kell mondanom, egyik szemem nevet, a másik sír: megint úgy jártunk, mint az OrangePi-val, kaptunk egy ígéretes hardvert, aminek viszont a szoftveres támogatása, enyhén szólva is csak mérsékelten jó.
Igazából az Orange esetén sem kiemelkedő a gyártói támogatás, az Armbianos Orange fórumok elég aktívak, max azt mondják a fejlesztők, hogy nem érdekli őket a bajod. Ilyen ez a nyílt forrás. :D

És hogy ajánlanám-e? Hát egyszerűbb vezérlési feladatokra jó lehet, ha tisztában vagyunk a korlátaival, ár-érték arányban nem olyan rossz. Egy Domoticz szervert röhögve elvisz, valószínű még egy multiroom audio szervernek is jó lenne.
Ha PWM vagy DS18b20 a cél, akkor kerüljük. Normál I2C-s hőmérők rendben működnek rajta. Ám mivel nem Raspberry, egy csomó library nem kompatibilis vele, ahogy az Orange Pi esetében sem.
Személy szerint még mindig a Raspberry PI Zero W a favoritom - ha lehet kapni. :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr6316231310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vampywiz17 2021.01.04. 15:27:56

Nezegetem en is mindig ezeket a boardokat, de mindig az a vege, hogy komolyabb dologra Rpi4, szenzorhoz meg zero W a szoftverezettseg miatt...

eNeS 2021.01.04. 18:10:03

@vampywiz17: ez valóban így van, én is nagyon szeretem az RPi Zero W-t, csak nehéz beszerezni, és 1dbos szállítási limit van a legtöbb helyen - ha éppen kapható.

kvp 2021.01.05. 02:39:40

Ha csak szenzorhoz kell, akkor szerintem barmelyik wifi-s esp32 alapu arduino kompatibilis board jo. Nem linux megy rajtuk, mert csak mikrovezerlok, de szenzor illeszteshez tokeletesek es van boven analog bemenet, meg pwm kimenet rajtuk a digitalis i/o es a kulonbozo low level buszok melle. Olcsoak es konnyen beszerzhetoek, meg nem kell linux telepitessel meg sd kartyaval szorakozni, csak felegetjuk a programot usb-n, megadjuk az usb-s soros konzolon (vagy akar be is egethetjuk) a wifi hozzaferest, tapot ra es mehet.

Sima arduino-t egyebkent is erdemes lehet hasznalni, foleg ha tul sok real time i/o funkcio lenne egy raspberry-n, igy usb-n ratolva le lehet valasztani az alacsonyszintu hardveres kommunikaciot az operacios rendszerrol. Igy ha eppen csuklik egyet a linux kernel, akkor sem esik szet a hardverek idozitese.

Rendes kozponti egysegnek vagy szervernek meg ott van a barmelyik gyari raspberry, hasznalhato szoftveres tamogatassal es meg hasznalhato video es hang kimenet is van rajtuk. (en egy rpi4-est beagyazott fejleszteshez intranet-es szervernek hasznalok desktop gepkent konfiguralva) Egy kozponti raspberry kepes kezelni egy nagyobb helyi esp32/atmega halozatot is, mind ethernet-en/wifi-n vagy egyeb buszokon (pl. az rs485 viszonylag egyszeru es relativ olcso multidrop modban).

ps: A magas kikapcsolt fogyasztas jellemzoen azert szokott elojonni, mert nem all le a rendszer, csak a boot kod fut busy loop-ban, a legtobb periferiat kikapcsolva, varva a reset jelet. Ha tenyleg aramtalanitani akarjuk, akkor erdemes egy ontarto relen at taplalni es szoftverbol egy kisebb bonto relevel eldobatni vele a tapot a kernel shutdown utolso lepesekent. Bekapcsolni ekkor nyomogombbal vagy kivulrol optocsatolt bemeneten at lehet. Autokban is gyakran alkalmazzak ezt a megoldast a kozponti rendszer szoftveresen iranyitott aramtalanitasara. Ugyanez a kapcsolas megepitheto tranzisztorokbol is, csak az bonyolultabb (lasd: atx).

Támogatók:
okosotthon.jpg
allterco.jpg

Utolsó kommentek

  • szenorb: Hello. Bekötöttem 12V-ra , a bemetére egy mozgás érzékelőt kötöttem. Szépen kapcsol a relé a késle... (2023.06.14. 06:48) Shelly okosrelé (Shelly1)
  • Melanoheliophobia: Üdv! Kb. 2 éve vásároltam két ugyanilyen okos izzót. Sajnos az egyik még garancia idő alatt eltávo... (2023.05.03. 16:50) Shelly Vintage okosizzó
  • eNeS: Lehetséges, bár az ESP8266-ot lassan ideje elfelejteni, ha nem helyi hálózatra akarsz vele forgalm... (2023.04.02. 08:43) Tasmota szkriptek
  • eNeS: @tomih: Thonnyban rebootot nyomva nekem se megy az NTP. De mikor lekapcsoltam a Thonnyt és rebooto... (2023.04.02. 08:40) Raspberry Pico és a LAN (W5100S-EVB-Pico)
  • krump_lee: Kedves eNeS! ESP8266 tasmota-val szenvedek, hiemq kapcsolat sehogy nem jön össze, sehol nem talál... (2023.04.02. 08:31) Tasmota szkriptek
  • Utolsó 20

Címkék

433mhz (12) alkatrész (22) alternatív kapcsoló (2) amg8833 (1) analóg (2) android (1) arduinoeasy (5) audio (1) automatizálás (3) bemenet (3) bk7231n (1) ble (1) blitzwolf (4) bluetooth (9) bridge (2) camhi (2) csináld magad (22) dimmer (1) diy (28) do-it-yourself (27) domoticz (11) ds18b20 (1) ebay (3) érintő (2) érintőkapcsoló (7) érzékelő (11) esp-01 (2) esp32 (11) esp8266 (21) espeasy (2) espurna (1) esp projekt (18) Eview7 (1) ewelink (1) feldolgozó (1) felhő (1) fényérzékelő (1) firmware (7) flame detector (1) fogyasztásmérő (5) ftdi (1) füstérzékelő (1) gázérzékelő (1) gpio (1) hang (4) hangjelző (1) hőmérséklet (22) https (1) ikea (1) impulzus relé (1) izzó (2) javascript (1) jelenlétérzékelő (3) kamera (18) keresztkapcsoló (1) kézmozdulat (1) kijelző (3) kimenet (21) konnektor (8) lan (9) lángérzékelő (2) led (3) linux (4) logic level converter (1) lua (1) lux (1) maple mini (2) mcu (3) micropython (1) mikrovezérlő (2) milkv (1) mobil (1) mosfet (1) mozgás (5) mpyeasy (4) mq-2 (2) mqtt (3) működtető rendszer (5) multiroom (1) nedvesség (1) neo (1) neopixel (1) Node-RED (1) nvr (4) nyitás (7) okosház (4) okosizzó (3) okosotthon (8) oled (1) onvif (8) openbeken (1) opencv (1) openwrt (4) orange pi (4) páratartalom (6) php (1) pico (1) pi pico (2) poe (1) programozás (9) projekt (25) proximity olvasó (1) python (2) raspberry (14) raspberry projekt (6) raspbian (1) reed (1) relé (27) rf (2) rgb (6) rock pi (1) rögzítő (2) rp2 (1) rpieasy (1) rtc (1) shelly (24) smartwise (1) solid state relay (1) sonoff (20) SonOTA (1) soros (1) ssl (1) ssr (1) stm32 (4) szenzor (11) szilárdtest relé (1) szintillesztő (2) sziréna (1) szkript (3) szünetmentesítés (4) t1 (1) tasmota (8) távirányító (3) Telegram (1) termékteszt (85) termosztát (2) touch (2) ups (5) usb (7) usb hub (1) valós idejű óra (1) vezérlések (20) vezérlő (5) világítás (5) villanykapcsoló (12) webkamera (1) wiegand (1) wifi (32) ws2812 (1) xiaomi (5) xm (4) xmeye (4) yoosee (1) zigbee (16) zwave (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása