Shelly WiFi okosrelé - csak fázissal (Shelly 1L)

Nemrég vált elérhetővé az Allterco újabb okosító wifis kütyüje, a Shelly 1L. Egy tesztegyed a napokban jutott el hozzám, az Okosotthon.Bolt.hu felajánlásában, melyet ez úton is köszönök nekik!

shelly1l.jpg

Az eszköz funkcionálisan ugyanazt tudja, amit elődje, a Shelly 1, vagyis egy fogyasztót/kört tud vezérelni, viszont a sokak által problémás nullvezeték megléte nélkül is használható! További eltérés még, hogy ugyanazt a fázist kapcsolja tovább, amit ő maga is használ tápként.. mondjuk az esetek nagy részében aki világítást akar vezérelni, annak ez így teljesen jó.
Ugyan nem ez az első a Shelly eszközök közül, ami csak fázisvezetékkel is képes működni, a fényerőszabályzásra alkalmas Shelly Dimmer 2 is tudta ezt, azonban hiánypótló azoknak, akik normál be/kikapcsolást szeretnének automatizálni és valamely okból kifolyólag nem tudnak nullvezetéket húzni a kapcsolóig.

Magyarán: ezzel az eszközzel meglévő kapcsolóinkat tudjuk okosítani, extra kábelezés nélkül.

Amennyiben rendelkezésre áll a nulla is, akkor azt is be lehet kötni, a standard módon. Ha nem, sebaj, mert csak fázisvezetékkel is működik! :) Arra azonban figyeljünk, hogy minimum 20W-os fogyasztó szükséges ahhoz, hogy nullvezeték nélkül üzemeljen ez a Shelly. Ennél kisebb fogyasztó esetén azzal párhuzamosan be kell kötni a Shelly Bypass elemet, ez ugyanaz a Shelly Dimmer2 és a Shelly 1L esetén. (Felhasználói visszajelzések alapján, ha LED lámpát vezérlünk, még a 40W-os is pisloghat, érdemes előre vásárolni Bypass-ból)

shelly1l_wiring.jpg

Megj: A Shelly Bypass, amennyiben szükséges, külön vásárolható.

Balra a csak fázisvezetékű, jobbra a nulla+fázisos bekötés, ahogy a rajzból látható, két bemeneti gombot/kapcsolót támogat, és egy kimenetet. (A vezérelt fogyasztó maximum 940W / 4.1A lehet)

Az Sx kimenete az, amit egy kapcsolón keresztül megjáratva kell visszavinni az SW1 és/vagy SW2 bemenetére. Nem kötelező mind a kettőt használni, de példának okáért - a Shellynél már megszokott módon - akár függetleníthetjük is egyiket vagy mindkettőt a relétől, ilyen módon mindenféle általunk kiötölt alternatív automatizmusokat indítva. (A két Sx sorkapocs egyébként teljesen megegyezik)

s1l_wiring.jpg

És ha még piszkálja valakinek a fantáziáját a két bemenet, igen, köthetünk rá két alternatív vagy váltókapcsolót, (nem kereszt!) ha egy fogyasztót több helyről szeretnénk kapcsolni, pl nappali, előszoba ilyenek tipikusan.
Akik a blog régebbi cikkeivel is megismerkedtek, tudják, hogy több mint két éve küzdöttem hasonló problémával, ahol egy impulzusrelével hidaltam át a problémát. (jelzem pont múlt héten volt élestesztje az én DIY megoldásomnak, mert kiderült, hogy már egy hete leszakadt a wifiről és nem is vettük észre, mivel kézzel kapcsolható volt mindenhonnan)
Sokan persze félmegoldásokkal is megelégszenek, például egy RF, vagy neadjisten egy másik WiFi kapcsolóval oldják meg a keresztkapcsolást,  - vezetékelés nélkül - ami optimális körülmények közt nagyon jól működik, amíg az RF kapcsoló eleme megy, és amíg a wifi kapcsolat nem szakad meg. Én ezeket inkább szükségmegoldásnak nevezném, de nem akarok senkit meggyőzni aki másképp gondolja, majd a végfelhasználók meggyőzik az első problémás esetnél. ;)

Ha már akkoriban létezett volna a Shelly1L, nem kellett volna kábelezéssel vesződnöm, ugyanis a meglévő vezetékezést valami hasonló módon átkötöttem volna az utolsó kapcsolónál, ami a fogyasztó előtt található, és készen vagyok. :)
Íme a gyári bekötési útmutató:

shelly1k_cross.jpg

Szerintem ez a jó megoldás, mivel szükség esetén önállóan, wifi nélkül is használható mindaddig, amíg áram van. Ha meg nincs áram, úgyis kár felkapcsolni. ;)

Nem állítom, hogy bármilyen előképzettség nélkül pikk-pakk megoldható a fenti átszerelés, de a már falban lévő vezetékek elégségesek egy normál váltókapcsolás kiváltására Shelly 1L segítségével. Nem győzőm hangsúlyozni az erősáramú szerelésnél, amennyiben bizonytalanok vagyunk, feltétlenül kérjük szakember segítségét a beszereléshez, mert mint tudjuk az áram alatt levő vezeték pont úgy néz ki, mint a nem áram alatt levő, csak más a tapintása! Nem lehet mindenki villanyszerelő, én sem vagyok az.
Szoftveresen pedig állítsuk "Edge" típusúra a bemeneteket, mert a szoftveres beállításokhoz meg a villanyszerelő nem biztos hogy ért.

Íme még egy előtte-utána minta váltókapcsoló kiváltásra:

shelly1l_cross2.jpg

Miután sikeresen bekötöttünk mindent, és áram alá van helyezve, a korábbiakhoz hasonlóan első indulást követően egy saját WiFi AP-t indít shelly1l-xxxx néven, amire jelszó nélkül csatlakozhatunk, majd böngészővel a http://192.168.33.1 IP címet megnyitva beállítható az eszköz.
Az Internet & Security részben tudjuk megadni saját wifi hálózatunk nevét és jelszavát:

shelly_web_wifi.jpg

 

Az MQTT beállítása ugyanúgy a Internet&Security->Advanced developer settings alatt található, mint minden más, korábban bemutatott Shelly esetében, ezt külön nem írnám le mindig... Természetesen a Domoticz-hoz készített Shelly MQTT plugin támogatja ezt az eszköztípust is.

A Shelly_MQTT telepítése a >> Shelly1 cikknél << már kivesézésre került.

Lényeg, hogy miután MQTT-n sikeresen összekapcsolódott a Domoticz-al, az alábbi eszközök jönnek létre:

shelly1l_domoticz.jpg

És akkor a hardverről pár szót:

 

shelly1l_top.jpg

Aránylag sok helyet szántak ezúttal is kondenzátorokra, ami stabilitás szempontjából sose baj. :)
A relé típusát nem sikerült kilesnem, mert felirattal lefelé került beépítésre, alóla ellenben kikandikál az ESP8266EX. Az antenna ezúttal a szokásos NYÁK-ra maratott kivitel a lapka legtetején.

shelly1l_esp.jpg

Ha bárkit érdekelne hogyan táplálják, egy max 200mA-es SM7035P step-down átalakító van a lap alján, ami a 86-265VAC-ből 3-18VDC-t biztosít.

shelly1l_bottom.jpg

Az alján 1.27mm-es osztással elérhetőek a programozáshoz szükséges lábak:

shelly1l_flashing.jpg

Mivel a lábkiosztás nem egyezik meg a Shelly1 lábkiosztással, a hőmérő illesztésére szolgáló AddOn nem kompatibilis a Shelly 1L-el!

Ezzel a Tasmota sablonnal lehet beüzemelni:

https://templates.blakadder.com/shelly_1L.html

A GPIO-k pedig ezek:

GPIO0 - Led
GPIO4 - Kapcsoló1
GPIO5 - Relé1
GPIO14 - Kapcsoló2

Gyártói információk:

 

Hazai hivatalos viszonteladó:

A bejegyzés trackback címe:

https://bitekmindenhol.blog.hu/api/trackback/id/tr2516327510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komment M 2022.04.14. 20:22:38

Üdvözlet!

Köszönöm ezt a cikket / blogbejegyzést, ami jól követhető és áttekinthető, informatív és bevezeti az olvasót a témába.
"Shelly WiFi okosrelé - csak fázissal (Shelly 1L) - Bitek mindenhol, avagy okos tárgyak"

Igazából a következő bejegyzésen át jutottam ide:
(A keresőkifejezésem az okos váltókapcsoló volt)
Kereszt és alternatív villanykapcsoló WiFi-s okosítása - Bitek mindenhol, avagy okos tárgyak
bitekmindenhol.blog.hu/2018/01/29/kereszt_es_alternativ_villanykapcsolo_wifi-s_okositasa

Odáig világos, hogy bekötök egy Shelly Bypass modult ott, ahol szükséges, rendben.
Ugyanakkor több célom is van, ezek és a kapcsolódó kérdéseim:

– meglévő vezetékezéssel (ami csak fázis) szeretném okosítani az érintett helyiségeket (konyha, lépcsőház) Ezek közt van váltókapcsoló és szimpla 1P kapcsoló is.

– célom, hogy a jelenlegi működés biztosítása mellett egy okos-központból pl. Domoticz (vagy hasonló nyílt forráskódú rendszer) is tudjam programozni majd a rendszert

– leginkább normál erősáramú kapcsolók vagy nyomógombok mögé tennék okos-reléket (és ezeket kötném össze vezeték nélkül az okos-központtal)

– a klasszikus váltókapcsolók esetében volna egy olyan heppem, hogy nyomógombokat szeretnék mert zavar, hogy fel-le billen a kapcsoló, ehelyett például azt szeretném, hogy 1× megnyomom bármelyik "váltókapcsoló" fali nyomógombot -> bekapcs, 1× megnyomom ugyanazt vagy a másik (esetleg harmadik, ..., n-edik) fali gombot -> kikapcs (ezt a jelenlegiek helyén szabvány mechanikus nyomógombbal, redőnykapcsolóval, stb tehát a megszokott normál villamos szerelvényekkel oldanám meg, már amennyiben ez vésés nélkül is megy, vagy okos-kapcsolókkal, hogyha nagyon muszáj) A többi helyen pedig ahogy lehet (például falon kívüli elemes vagy kinetic okos-kapcsolóval) Ezt a nyomógombos váltókapcsolót hogyan lehet legkönnyebben kivitelezni a gyakorlatban?

– a konyhában 2+1 = 3 lámpa van (mennyezet, fal plusz a szagelszívó lámpája) sőt szeretnék pultmegvilágítást is; jelenleg ezeket 3 kapcsoló működteti (1 a szagelszívón) Hogyan tudnám azt megoldani ezekkel az okos-relékkel, hogy mindegyik kapcsolótól nagyjából mindegyik világítást ki-be tudjam kapcsolgatni valamilyen úton-módon – akár egyszerre, vagy inkább külön-külön, többletvezetékezés nélkül?

Olyasmire gondolok, hogy mindenhova felszerelnék egy dupla vagy tripla nyomógombot/redőnykapcsolót, esetleg egy 4-6 gombot tartalmazó modult, amik alatt ott lennének az okos-relék. Úgy működne a rendszer, hogy fel-alá futkosás helyett bármelyiktől fel- vagy lekapcsolható lenne mindegyik világítás, esetleg 2× nyomkodással vagy 4. / 6. gombbal mindent be- vagy kikapcsolna. A már kiépített és működő rendszert később tovább lehetne variálni az okos-központon át, mozgás- vagy jelenlét- érzékelő és alkonykapcsoló modulokkal, illetve a telefonról történő ki-be kapcsolás lehetőségével.

A szagelszívónk egyszerű szerkezet, ott a világítás a motorral párhuzamosan van kötve, egy kapcsoló szakítja meg az áramkört. Ebben rengeteg hely van, szóval a kapcsoló környékére elfér egy bármilyen okos-relé és úgyszólván bármennyi vezeték. Talán azt is meg lehetne oldani, hogy a páratartalom függvényében be- illetve kikapcsoljon a szagelszívó.

A legfontosabb a "nyomógombos" okos váltókapcsoló, illetve a több helyről kapcsolható konyhai világítások témaköre lenne számomra.

Ha bárkinek van ötlete és tapasztalata, legyen kedves és mutasson rá az ehhez szükséges információforrásokra.

Köszönettel,
Komment M.

Támogatók:
okosotthon.jpg
allterco.jpg

Utolsó kommentek

  • szenorb: Hello. Bekötöttem 12V-ra , a bemetére egy mozgás érzékelőt kötöttem. Szépen kapcsol a relé a késle... (2023.06.14. 06:48) Shelly okosrelé (Shelly1)
  • Melanoheliophobia: Üdv! Kb. 2 éve vásároltam két ugyanilyen okos izzót. Sajnos az egyik még garancia idő alatt eltávo... (2023.05.03. 16:50) Shelly Vintage okosizzó
  • eNeS: Lehetséges, bár az ESP8266-ot lassan ideje elfelejteni, ha nem helyi hálózatra akarsz vele forgalm... (2023.04.02. 08:43) Tasmota szkriptek
  • eNeS: @tomih: Thonnyban rebootot nyomva nekem se megy az NTP. De mikor lekapcsoltam a Thonnyt és rebooto... (2023.04.02. 08:40) Raspberry Pico és a LAN (W5100S-EVB-Pico)
  • krump_lee: Kedves eNeS! ESP8266 tasmota-val szenvedek, hiemq kapcsolat sehogy nem jön össze, sehol nem talál... (2023.04.02. 08:31) Tasmota szkriptek
  • Utolsó 20

Címkék

433mhz (12) alkatrész (22) alternatív kapcsoló (2) amg8833 (1) analóg (2) android (1) arduinoeasy (5) audio (1) automatizálás (3) bemenet (3) bk7231n (1) ble (1) blitzwolf (4) bluetooth (9) bridge (2) camhi (2) csináld magad (22) dimmer (1) diy (28) do-it-yourself (27) domoticz (11) ds18b20 (1) ebay (3) érintő (2) érintőkapcsoló (7) érzékelő (11) esp-01 (2) esp32 (11) esp8266 (21) espeasy (2) espurna (1) esp projekt (18) Eview7 (1) ewelink (1) feldolgozó (1) felhő (1) fényérzékelő (1) firmware (7) flame detector (1) fogyasztásmérő (5) ftdi (1) füstérzékelő (1) gázérzékelő (1) gpio (1) hang (4) hangjelző (1) hőmérséklet (22) https (1) ikea (1) impulzus relé (1) izzó (2) javascript (1) jelenlétérzékelő (3) kamera (18) keresztkapcsoló (1) kézmozdulat (1) kijelző (3) kimenet (21) konnektor (8) lan (9) lángérzékelő (2) led (3) linux (4) logic level converter (1) lua (1) lux (1) maple mini (2) mcu (3) micropython (1) mikrovezérlő (2) milkv (1) mobil (1) mosfet (1) mozgás (5) mpyeasy (4) mq-2 (2) mqtt (3) működtető rendszer (5) multiroom (1) nedvesség (1) neo (1) neopixel (1) Node-RED (1) nvr (4) nyitás (7) okosház (4) okosizzó (3) okosotthon (8) oled (1) onvif (8) openbeken (1) opencv (1) openwrt (4) orange pi (4) páratartalom (6) php (1) pico (1) pi pico (2) poe (1) programozás (9) projekt (25) proximity olvasó (1) python (2) raspberry (14) raspberry projekt (6) raspbian (1) reed (1) relé (27) rf (2) rgb (6) rock pi (1) rögzítő (2) rp2 (1) rpieasy (1) rtc (1) shelly (24) smartwise (1) solid state relay (1) sonoff (20) SonOTA (1) soros (1) ssl (1) ssr (1) stm32 (4) szenzor (11) szilárdtest relé (1) szintillesztő (2) sziréna (1) szkript (3) szünetmentesítés (4) t1 (1) tasmota (8) távirányító (3) Telegram (1) termékteszt (85) termosztát (2) touch (2) ups (5) usb (7) usb hub (1) valós idejű óra (1) vezérlések (20) vezérlő (5) világítás (5) villanykapcsoló (12) webkamera (1) wiegand (1) wifi (32) ws2812 (1) xiaomi (5) xm (4) xmeye (4) yoosee (1) zigbee (16) zwave (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása